formula1608231

Hrvatska itekako ima budućnost kad su inovacije u automobilskoj industriji u pitanju. Uz Matu Rimca, koji je stekao svjetsku slavu i uzor je mnogim mladim inovatorima, stasa generacija timova studenata koji razvijaju vlastite Formule s kojima se natječu na raznim natjecanjima diljem svijeta. Čak tri Hrvatska sveučilišta imaju timove koji su razvili vlastite bolide. Za svega nekoliko dana počinje svjetski događaj Formula Student Alpe Adria na poligonu Mičevac, nadomak Velike Gorice. Od 21. do 26. kolovoza na njemu će više od 1500 mladih inovatora iz čak 25 zemalja diljem svijeta predstaviti svoje formule i inovacije. Svoju kreativnost i strast za automobilima demonstrirati će kroz fascinantne bolide jednosjede, slične onima koje viđamo na Formuli 1 stazama.

Ulaznice za ovaj spektakl možete kupiti u sustavu Entrio.hr. Projekt se održava uz podršku Grada Velike Gorice i Turističke zajednice Grada Velike Gorice.

Ove godine Hrvatsku će na ovom događaju predstavljati FSB Racing Team koji broji sedamdesetak studenata s različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te je najveći studentski projekt u Republici Hrvatskoj, a osnovan je 20023. godine. Tim je do sada izradio sedam bolida s motorom s unutarnjim izgaranjem te tri bolida s električnim pogonom. Ovogodišnji bolid, FSB-RT07, zvan Taurus, najnovija je verzija noviteta na električnom bolidu tima. Obećavajući koncepti trebali bi tim smjestiti među najboljima u regiji.

„U našoj garaži je uvijek radno, a Sveučilište i njegove sastavnice uvijek rado podržava naše ambicije. Sudjelovanjem u ovakvom interdisciplinarnom projektu stječemo velika znanja i sposobnosti koja će nam, vjerujemo, itekako značiti kasnije u životu te ćemo hrvatskoj poslovnoj sceni ponuditi kvalitetniju i konkurentniju radnu snagu. Osim toga, dolaskom na tržište rada iza sebe već imamo realizirane projekte koji se uvelike cijene na domaćem i stranom tržištu, a stečena znanja predstavljaju veliki potencijal za deficitarna zanimanja budućnosti!" - ističu iz FSB Racing Teama.

Uz zagrebačke studente, Formule u Hrvatskoj razvijaju i FESB Racing, studentska udruga iz Splita koja razvija, projektira, izrađuje i natječe se trkaćim vozilima od 2010. godine. Osnovani su na inicijativu entuzijastičnih studenata i profesora FESB-a u Splitu. Njeni su članovi s različitih fakulteta i sveučilišta koji kroz rad u udruzi povezuju teoriju i praksu te stječu iskustvo u izradi proizvoda, od njegove ideje do implementacije, kao i vještine poslovnog upravljanja, marketinga, digitalnog dizajna i mnoge druge koje će im pomoći u budućoj profesionalnoj karijeri. Tim je do sada dovršio tri formule, a kao jedini u Hrvatskoj koji se natječu i motociklima, četiri motocikla. Idući veliki projekt na kojemu radimo je formula na električni pogon, koja sa sobom nosi potpuno nove izazove i nepoznanice, a čiji rollout se očekuje 2024. godine.

Tu je i Riteh Racing Team koji djeluje u sklopu Tehničkog fakulteta u Rijeci od 2007. godine. Do danas je izradio 7 bolida s kojima se natjecao na međunarodnim Formula Student natjecanjima. Ovog ljeta je sudjelovao na tri natjecanja: u Nizozemskoj, Austriji i Češkoj. Ostvario je solidne rezultate, a najveće postignuće je pouzdanost posljednjeg bolida koji je u 2 natjecateljske sezone odvezao svaki Endurance do kraja. Ciljevi Riteh Racing Teama su ponuditi multidisciplinarno iskustvo, usaditi dobre inžinjerske principe i zdrave radne navike te omogućiti studentima priliku za demonstraciju i poboljšanje vlastitih mogućnosti izradom kompleksnog i integriranog proizvoda u zahtjevnoj okolini automoto natjecanja. Tim trenutno broji četrdesetak članova, većinom studenata Tehničkog i Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Formule studenata iz cijelog svijeta ocjenjivat će stručnjaci iz samog vrha autoindustrije kao što su Formula 1, Aston Martin, Porsche Engineering, Rimac Technology, Bugatti Rimac, Mercedes AMG Formula E, AVL, McLaren Racing i Ferrari. Organizatori pozivaju sve ljubitelje Formula te autoindustrije da svakako posjete šestodnevni spektakl. Više informacija o njemu može se pronaći na službenoj web stranici: www.fs-alpeadria.com.

Tekst: Press
Fotografije: Formula Student Alpe Adria

PODJELITE ČLANAK!
Pin It

FOTO: DALMACIJA

Oglašavanje - Reklama

FOTO: ZAGREB

Oglašavanje - Reklama

FACEBOOK

PREPORUKA ZA ČITANJE

Pretraživanje

Kontakti

PartyHR, Vaša party zona! Portal PartyHR posvećen je mnogim stvarima koje čine zabavu, o ljudima koji ju stvaraju i atmosferi koja ju prati.

U današnje vrijeme teško da se netko može zamisliti bez izlazaka, pa bili oni fini, burni, dnevni ili noćni, sve je to postalo kao jedan opijum koji danas ljude opušta i stvara im užitak.

Kontaktirajte nas:
Press služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Uredništvo: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Foto služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Marketing: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Marketing  Impressum  Uvjeti korištenja  Kontakt

FOTO: ZAGREB

FOTO: ISTRA

FOTO: OSTALO