formula2408231

Hrvatska je u ovom vrućem tjednu u znaku Formule Student Alpe Adria. Među 1200 studenata iz cijelog svijeta, oko 200 je žena koje se ravnopravno natječu s muškim kolegama u svakom području inovacija koje nam daju pogled kako će u budućnosti izgledati kako Formula, tako i svijet autoindustrije, ali i inovacija.

Među mladim damama do Hrvatske je najdalje putovala Lia Bojniau koja je po dolasku na poligon Mičevec otkrila:„Rekreativno sam se bavila kartingom i tijekom vremena jako me zaintrigirala izrada samih bolida. Željela sam znati kako ga izraditi, napraviti bržim. Pridružila sam se studentima koji ih izrađuju i već tri godine uživam u tome. U timu nas je 25, od toga nas je 5 žena. Ja studiram mehaničku tehnologiju i inženjerstvo!"

Do Hrvatske je bio dug put, no Lia ističe da je upravo to jedna od čari ovog projekta: "Sada smo na putu gotovo mjesec dana, a za to vrijeme sudjelovali smo u ukupno tri natjecanja od kojih je jedno ovdje u Hrvatskoj. Jako puno truda uložili smo u ove bolide i ponosni smo što smo uz bok drugim timovima. Ne osjećamo razliku između muškaraca i žena, štoviše jako nam je zabavno upravo zbog tih razlika. Hrvatska je prekrasna zemlja, ljudi su jako srdačni i jako nam je lijepo ovdje."

Bolid studenata Sveučilišta u Zagrebu predstavlja Hrvatsku. Cijelim timom koji broji više od 60 studenata upravlja 24-godišnja Idora Vuković iz Požege. Ona se izvrsno bori s temperaturama koje na poligonu prelaze i 40 stupnjeva. „Završila sam fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. Voditeljica sam FSB racing teama. Ovo je jedan veliki proces učenja, tu smo svi da učimo i to ovaj projekt pruža prije nego odemo na tržište rada. U timu imamo 55 muškaraca i 10 djevojaka. Našli smo zajednički jezik odlično funkcioniramo. Ovaj projekt izgrađuje nas kao osobe i pruža prilike koje ne možeš dobiti na fakultetu!"

Hrvatski tim uz bok je ostalima, a kako izgleda jedan dan Idora otkriva: "Budimo se oko 6 sati ujutro, u 7 moramo biti spremni za polazak. Odrađujemo sve potrebne tehničke preglede, druga ekipa u kampu priprema obroke. Cijeli dan se leti po stazi, a navečer se vraćamo na večeru i zajedničko druženje. Uživamo u glazbi i družimo se s drugim timovima među kojima smo stekli i mnogo prijatelja. Svima koje zanima uključenje u ovo poručujem da je prije svega potrebna dobra volja. Potrebno je proći regrutaciju i nakon toga će vam se promijeniti život. Moj mandat završava za mjesec dana jer sam završila fakultet, nakon toga ostat ću u timu kao podrška."

Na asfaltu poligona, pri ulasku u bolid primjetili smo njemačku vozačicu Lauru Hofman. Ona je u svom timu voditeljica eurodinamike i vozačica. "Imam 24 godine. Jako je uzbudljivo voziti trkači bolid. Počela sam voziti ove sezone. Zaljubila sam se u inžinjerstvo i sada sam ovdje. U Hrvatskoj sam već bila u Crikvenici i prekrasna je. Sada ovdje uživam spajajući posao, edukaciju i zadovoljstvo!"

U organizacijskom timu je 40 % žena. Među njima je Adriana Đugum koja je do nedavno i sama bila voditeljica FSB tima, a danas je zadužena za registraciju timova. „Moj posao je dosta kompliciran i često ne znam kako će izgledati moj dan. Svi su to mladi studenti koji rade na zahtjevnim sustavima, stoga posebno pazimo na sigurnost. Na ovom događaju imamo oko 200-300 žena. Gotovo u svim timovima postoje žene i to je sasvim normalno. FSAA razlikuje se od ostalih događaja po pristupačnosti timovima za koju često dobivamo brojne pohvale."- istaknula je Adriana Đugum.

U hrvatskom organizacijskom timu su i Tomislava Obrč, koja je jedan od glavnih organizatora događaja. Tu su i Anada Baličevac, Stela Krajnik i Petra Adamović. Glavne atrakcije za gledatelje su u petak, 25. i subotu, 26. kolovoza. Među njima su autocross, panoramska fotografija sa svim bolidima na stazi, formacijski krug po stazi. Tu je i finale statičkih disciplina, utrka izdržljivosti te posebne atrakcije za djecu i bogat sadržaj za sve posjetitelje. Gledatelji mogu razgledati sve izloženo uključujući i bolid Formule 1 iz tima HAAS.

Ulaz za djecu do 12 godina je besplatan, a za ostale se ulaznice mogu kupiti u sustavu Entrio.hr ili na ulazu na poligon Mičevec.

Tekst: Press
Fotografije: Marko Hanžeković

PODJELITE ČLANAK!
Pin It

FOTO: DALMACIJA

Oglašavanje - Reklama

FOTO: ZAGREB

Oglašavanje - Reklama

FACEBOOK

PREPORUKA ZA ČITANJE

Pretraživanje

Kontakti

PartyHR, Vaša party zona! Portal PartyHR posvećen je mnogim stvarima koje čine zabavu, o ljudima koji ju stvaraju i atmosferi koja ju prati.

U današnje vrijeme teško da se netko može zamisliti bez izlazaka, pa bili oni fini, burni, dnevni ili noćni, sve je to postalo kao jedan opijum koji danas ljude opušta i stvara im užitak.

Kontaktirajte nas:
Press služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Uredništvo: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Foto služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Marketing: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Marketing  Impressum  Uvjeti korištenja  Kontakt

FOTO: ZAGREB

FOTO: ISTRA

FOTO: OSTALO